marți, 9 februarie 2010

Siguranţa copiilor pe Internet

Acest articol este luat de pe site-ul www.sigur.info




sigur.info-internet mai sigur pentru copii



10 reguli pentru o navigare sigură şi placută pe Internet!

Internetul este o lume fantastică, plină de informaţii utile şi lucruri distractive, la care toţi copiii au dreptul. Dar această lume ascunde şi pericole ce pot fi evitate dacă respecţi următoarele reguli:

1.Stabileşte împreună cu părinţii tăi regulile de folosire a calculatorului şi a Internetului.
Poţi face o listă cu site-urile pe care doreşti să navighezi sau pe care ţi le propun părinţii şi hotărâţi de comun acord orele când e cel mai potrivit să utilizezi Internetul. Calculatorul te poate ajuta să-ţi faci temele sau să-ţi petreci timpul într-un mod plăcut. Părinţii te pot învăţa cum să găseşti mai repede informaţiile utile, dar şi tu le poţi arăta cât de priceput eşti în folosirea calculatorului.

2.Nu da nici unei persoane întâlnite pe Internet informaţii personale despre tine sau familia ta.
Acestea pot fi numele, vârsta, numărul de telefon, fotografii, adresa, şcoala la care înveţi, locul de muncă al părinţilor etc. Atunci când aceste persoane necunoscute insistă (prin email, pe chat sau telefonul mobil) să afle cine eşti şi unde locuieşti, anunţă-ţi părinţii imediat.

3.Parolele sunt secrete si îţi aparţin.
Ele sunt ca şi cheile de la casă pe care nu le dai nimănui, nici măcar cunoscuţilor. Cu exceptia părinţilor! Trebuie să-i refuzi întotdeauna pe prietenii care îţi cer parola, deoarece aceştia pot folosi adresa ta de email pentru a trimite mesaje jignitoare altor persoane sau pentru a intra pe site-uri interzise. Dacă bănuieşti că parola ţi-a fost divulgată, schimb-o imediat, singur sau cu ajutorul părinţilor.

4.Dacă vrei să te întâlneşti faţă în faţă cu persoanele cunoscute pe Internet sau de la care ai primit mesaje pe telefonul mobil, anuntă-ţi părinţii pentru a te însoţi, preferabil într-un loc public.
Nu accepta niciodată să mergi singur. Oamenii pot fi foarte diferiţi de ceea ce par a fi pe Internet. Nu de puţine ori băieţii se dau drept fete sau invers, ori vârsta declarată nu este cea adevărată. Pentru a evita orice pericol, nu folosi telefonul personal pentru a suna pe cineva întâlnit pe Internet. Discută mai întâi cu părinţii tăi acest lucru.

5.Postează cu mare grijă fotografii cu tine sau cu familia ta!
Atunci când doreşti să încarci (upload) fotografii sau filme pe site-urile pe care trebuie să-ţi creezi un profil sau cont (cum ar fi, Hi5, My Space etc.), selectează fişierele împreună cu părinţii. Învaţă să creezi o listă cu persoanele care îţi pot vedea profilul. Foloseşte camera web numai când sunt părinţii alături de tine. Nu uita, fotografiile sau filmuleţe, odată postate, pot rămâne pentru totdeauna pe Internet chiar dacă le vei şterge!

6.Nu tot ceea ce citeşti sau vezi pe Internet este adevărat.
Astăzi, multe persoane, inclusiv copiii, pot să creeze pagini web sau să posteze texte, fotografii, ştiri. În plus, fotografiile şi filmele pot fi modificate pe calculator cu uşurinţă. Pentru a verifica dacă ceea ce ai aflat pe Internet este adevărat, cere ajutorul părinţilor sau profesorilor tăi care îţi pot oferi şi alte surse de informare. Nu descărca şi nu instala programe pirat sau pe care nu le cunoşti; ele pot distruge datele de pe calculatorul tau.

7.Nu raspunde la mesajele care te supără sau care conţin cuvinte sau imagini nepotrivite!
Păstrează-le pentru a le arăta părinţilor, profesorilor sau, în cazuri grave, Poliţiei. Dacă primeşti e-mail-uri, fişiere, fotografii sau programe de instalare care ţi se par suspecte de la cineva pe care nu-l cunoşti şi în care nu ai încredere, şterge-le din calculator. Ele pot avea viruşi sau programe care îţi vor citi toate datele de pe calculatorul tău. Cere ajutorul unei persoane de încredere.

8.Dă dovadă de respect, chiar dacă nu-i cunoşti pe cei cu care comunici.
Obligaţia ta este de a-i proteja şi tu pe alţii. Nu trimite imagini jignitoare sau mesaje care ar putea sa le provoace frică sau să-i pună în pericol.

9.Cumpararea produselor pe Internet este permisă doar parinţilor.
Ei sunt singurii care au voie să folosească cărţile de credit. De aceea, anunţă-ţi părinţii ori de câte ori ţi-au fost trimise, pe email sau pe chat, oferte sau cereri de bani.

10.Poţi oricând să te opreşti din navigarea pe Internet sau să refuzi să continui discuţiile pe chat, dacă s-a întâmplat ceva care nu ţi-a plăcut, te-a speriat sau, pur şi simplu, nu ai înţeles.
Vorbeşte direct părinţilor tăi sau profesorilor şi explică-le ce te-a îngrijorat. Poţi scoate oricând din lista de contacte pe cei cu care nu mai vrei să comunici.



sigur.info-internet mai sigur pentru copii

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

http://www.inimacopiilor.ro

Spune NU drogurilor!

www.desprealcool.ro

DespreAlcool.ro

Postări populare

 

Green Tis Template by Totul despre Blogger