Anemia feriprivă

Anemia feriprivă
Anemia datorată deficienţei de fier (anemie feriprivă)
Deficienţa de fier este cea mai răspândită deficienţă din întreaga lume. Ea influenţează vieţile a milioane de femei şi copii şi contribuie la o dezvoltare cognitivă scăzută, mortalitate infantilă şi capacitate de muncă redusă. Însă, cu măsuri de sănătate publică corespunzătoare, această formă de lipsă a micro-nutrienţilor poate fi ţinută sub control.
Cu toate că acest tip de deficienţă poate fi stopată prin tratament, stricăciunile mentale şi psihomotorii nu sunt în totalitate înţelese. Cu toate că anemia nutriţională a scăzut în ţările dezvoltate, înca mai sunt afectate între 500 şi 600 milioane de oameni (o şesime din populaţia lumii). Chiar şi în Statele Unite deficienţa de fier este cea mai dominantă malnutriţie. Acest tip de anemie este cea mai prezentă la copiii mici între 6 şi 24 de luni şi la femeile apte de reproducere, nelipsind însă şi la adolescenţi, adulţi şi bătrâni.
Deficienţa de fier se dezvoltă încet şi nu este vizibilă decât după ce anemia e majoră şi există consecinţe. Principalele cauze sunt consumul insuficient de mâncăruri ce conţin fier, absorţia slabă a acestuia în organism şi pierderea de sânge. Sărăcia, abuzurile şi traiul într-o casă cu condiţii de comfort proaste plasează copii în aria maximă de risc pentru anemie.
Când se diagnostică boala, este verificat nivelul fierului după ce rezultatele de laborator sunt gata. Dacă este mic se verifică şi nivelul de feritină, o proteină ce fixează fierul. Dacă nivelul de feritină este scăzut, este confirmat diagnosticul de anemie.
Tratament
Există o varietate de măsuri pentru a preveni şi combate anemia datorată deficienţei de fier. Acestea includ îmbunătăţirea alimentaţiei, consumul de mâncăruri bogate în fier, suplimente de vitamine ş.a.m.d.
Numeroase studii au arătat că frecvenţa suplimentelor de fier poate fi redusă de la zilnic la săptămânal fără a compromite eficienţa tratamentului. Totuşi la copii mici şi la femeile gravide se păstrează recomandarea de a lua suplimente zilnic.
Sunt multe strategii pentru fortifierea cu fier la nivel naţional. Una dintre ele ar fi suplimentarea unei mâncari de bază, consumată în cantităţi mari de către toata populaţia. În Caraibe, America de Sud, America de Nord şi Regatul Unit, această abordare a avut succes prin folosirea făinii de grâu. O a doua abordare de succes a fost folosirea condimentelor, uleiului de peşte şi a zahărului.
Mâncăruri bogate în fier care sunt rapid absorbite în organism includ carnea (în special ficatul), peştele, carnea de pasăre, ouăle, moluştele, fasolea şi mazărea, fructele uscate, făina de soia ş.a.m.d. Aceste mâncăruri, împreună cu cele bogate în vitamina C, susţin absorbţia de fier în organism. Totodată există mâncăruri care reduc abilitatea corpului de a absorbi fier prin blocarea intrării lui în sistemul digestiv: pâinea graham, calciul, ceaiul, zincul în cantităţi excesive ş.a.m.d. Bărbaţii au nevoie de aproximativ un gram de fier în fiecare zi. Femeile care alăptează sau sunt însărcinate şi copii în creştere le trebuie aproximativ 1,5 până la 2 grame zilnic. Cu toate acestea doar 10% din fierul pe care îl mâncăm este absorbit în organism aşa că, un bărbat normal ar trebui să consume 10 grame de fier pe zi.

Anemia feripriva apare atunci cand corpul nu detine destul fier. Organismul necesita fier pentru a produce hemoglobina. Hemoblobina este o substanta care se afla in eritrocite (globulele rosii) care transporta oxigen de la plamani la toate celulele corpului. Fara destul fier, corpul produce eritrocite mai mici si mai putine. Rezultatul consta in cantitatea de hemoglobina disponibila mai mica si celule corpului nu vor fi alimentate cu o cantitate suficienta de oxigen.
Deficientele de fier sunt descoperite cel mai des la copii mai mici de 2 ani si la fete si femei care au o menstruatie abundenta. Deficitul de fier care e destul de grav pentru a provoca anemie poate conduce la probleme serioase la femeile insarcinate si copii mai mici de 5 ani.
• Cauze
Anemia feripriva este provocata de nivelele reduse de fier din organism.
Nivele reduse de fier pot aparea din urmatoarele motive:
- sangerare menstruala foarte abundenta
- sangerari in maladii ca ulcerul gastroduodenal, hemoroizii, cancerul sau utilizarea cu regularitate a aspirinei. Persoanele aflate in aceste situatii ar putea sa nu constientizeze pierderile de sange. Aceste tipuri de sangerari sunt principala cauza pentru anemia feripriva la barbati si la femei trecute de menopauza
- lipsa de fier in dieta. Aceasta este un risc special pentru aceia cu necesar mare de fier, precum copii mici, adolescentii si femeile insarcinate
- absorbtia scazuta de fier a organismului. Aceasta nu este o cauza obisnuita pentru deficienta de fier, dar poate aparea la persoanele care au anumite maladii precum boala celiaca sau care au o parte din stomac sau intestinul subtire indepartate chirurgical.
• Simptome
• Anemiile feriprive usoare in cazurile usoare ar putea sa nu provoace simptome evidente. Daca anemia este accentuata simptomele pot fi:
- slabiciune, oboseala si lipsa rezistentei la efort
- dispnee (respiratie anevoioasa) in timpul exercitiilor
- cefalee (dureri de cap)
- dificultati in concentrare
- irascibilitate
- stari de ameteala
- tegumente palide
- dorinta de a ingera substante care nu sunt neaparat comestibile (pica). In particular, o pofta pentru inghetata poate fi un semn de anemie din lipsa de fier.

Alte semne pot fi:
- tahicardie (bataile inimii foarte rapide)
- unghiile de la maini si picioare foarte fragile
- buzele crapate
- limba depapilata (neteda) si dureroasa.

Bebelusii si copii mici care au anemie din lipsa de fier pot sa nu creasca precum ar trebui si sa aiba retard (intarzieri) in dezvoltarea de abilitati precum mersul si vorbitul. Copii pot fi iritabili si sa aiba deficit de atentie (perioade scurte in care se pot concentra). Aceste probleme de obicei dispar atunci cand dispare deficienta de fier. Daca nu este tratata, problemele mentale si de comportament pot fi permanente.
Rareori, se poate dezvolta o anumita maladie numita Plummer-Vision, in special la femeile trecute de 60 de ani. In cazul sindromului Plummer-Vision, o retea tisulara se dezvolta in esofag. Aceasta are ca rezultat prinderea mancarii in retea, dificultati la inghitit, gatul uscat si cheilita angulara (crapaturi in coltul gurii.)
• Investigatii
Daca medicul suspecteaza anemie feripriva, acesta va face o examinare clinica si va intreba de simptome si despre istoricul medical. Doctorul va dori sa stie:
- orice medicamente administrate in trecut
- obiceiuri despre programul de masa
- orice maladie sau boala prezenta sau trecuta personala sau in familie
- date despre sarcini, menstruatie sau alte surse de sangerare
- de obicei, doctorul va recomanda teste ca sa verifice nivelul scazut al fierului si anemia.

Este posibil ca testele sa includa:
- o analiza completa a sangelui (hemoleucograma), sa se verifice forma, culoarea, numarul si marimea elementelor figurate (celulelor) din sange
- teste privid fierul, care masoara cantitatea de fier din sange, ca sa se determine tipul si gravitatea anemiei
- numarul de reticulocite, sa se determine cauza anemiei. Reticulocitele sunt globule rosii imature produse de maduva oaselor si eliberate in sange. Nivelul de reticulocite e mai scazut in cazul anemiei din lipsa de fier.
- masurarea feritinei din sange care arata cat de mult fier poate fi stocat in organism. Nivelul scazut de feritina poate indica anemie din lipsa de fier. Acesta este unul dintre testele care are valori anormale atunci cand exista deficienta de fier.

Daca doctorul suspecteaza ca o sangerare in tubul digestiv provoaca anemia, exista anumite teste care determina cauza sangerarii. Aceste pot fi:
- un test hemocult care determina sangele din materiile fecale.
- colonoscopie. Acest test inspecteaza intregul intestin mare (colonul) folosind un colonoscop lung, flexibil, iluminat ca sa vada polipii sau alte surse de sangerare
- endoscopie digestiva superioara. Acest test, care foloseste une endoscop subtire, flexibil, luminat, poate ajuta la identificarea ulcerului sau alte cauze ale iritatiei sau sangerarii
- endoscopia prin capsule enterale prevazute cu o camera video. Pentru acest test, trebuie inghitita o capsula care contine o camera video mica.

Pe masura ce capsula circula prin tot sistemul, camera pozeaza din intestinul mic si arata unde este provocata sangerarea:
- radiografii seriate ale tractului gastrointestinal superior sau o clisma baritata
-daca testele de sange nu gasesc problema, este necesar un test numit aspiratia (biopsia) maduvei osoase hematogena. Aspiratia maduvei osoase scoate o cantitate mica de maduva hematogena din os printr-un ac introdus in os. Deoarece fierul este depozitat in maduva osoasa hematogena acest test reda o idee buna despre cat de mult fier este in organism.
• Tratament
Tratamentele pentru anemia feripriva au ca scop cresterea cantitatii de fier astfel incat sa ajunga la nivelul normal si sa identifice si sa se controleze orice situatie care provoaca anemia.

Daca anemia este provocata de:
- o boala sau maladie, precum sangerarea, doctorul va urma anumiti pasi pentru a corecta problema
- in cazul deficientei de fier sau imposibilitatii absorbtiei fierului din intestin, doctorul va concepe un plan impreuna cu pacientul ca sa creasca nivelul fierului. Administrarea de suplimente de fier si consumul de alimente bogate in fier pot corecta majoritatea cazurilor de anemii din lipsa de fier. Pastilele se iau de obicei o data sau de 2 ori pe zi. Pentru a beneficia foarte mult de efectul pastilelor este recomandat sa se ia impreuna cu vitamina C (acid ascorbic) sau suc de portocale. Vitamina C ajuta la absortia in organism a fierului. Majoritatea persoanelor incep sa se simta mai bine in cateva zile dupa inceperea tratamentului. Chiar daca starea clinica se imbunatateste, trebuie sa se continue administrarea pentru inca cateva luni pentru a reface depozitele de fier. Cateodata este necesara o perioada de 6 luni de tratament cu suplimente pana cand nivelul fierului intra in normal
- daca anemia este grava, doctorul ar putea sa efectueze o transfuzie de sange ca sa corecteze anemia foarte repede si apoi trebuie sa se administreze suplimente de fier si sa se urmeze o dieta bogata in fier.
• De retinut!
Daca exista o suspiciune de anemie feripriva este recomandat sa nu ia medicamente fara a consulta un medic. Administrarea de pastile care contin fier ar putea sa intarzie punerea unui diagnostic pentru o problema grava precum cancerul colorectal sau ulcer gastroduodenal.
Daca anemia nu este datorita lipsei de fier, pastilele cu continut de fier nu o sa vindece anemia si ar putea sa provoace intoxicare (intoxicare cu fier). Ar putea de asemenea sa determine supraincarcarea organismului cu fier, maladie numita hemocromatoza, in special la persoanele care au o tendinta genetica de a inmagazina prea mult fier in organim.
Pentru unele persoane, pastilele cu fier provoaca dureri gastrice, diaree, constipatie si scaun negru. Fierul este cel mai bine absorbit daca este luat pe stomacul gol, dar daca exista aceste probleme este mai bine sa fie administrat cu mancare. A nu se lua pastile cu fier impreuna cu lapte, bauturi cu cafeina sau antiacide.
Suplimentele de fier injectabilele pot provoca efecte secundare. Injectiile facute in vena (intravenoase, IV) au riscul de a cauza o reactie alergica. Injectiile facute in muschii fesieri (intramuscular - IM) pot produce semne permanente, ca un tatuaj pe piele.
• Tratament ambulatoriu
In cazul anemiei feriprive este necesar consultul medicul in ceea ce priveste administrarea pastilelor cu suplimente de fier si consumul de alimente bogate in fier. Este posibila evitarea anemiei din lipsa de fier urmarind dieta recomandata de medic. Printre alimentele bogate in fier se includ carnea (in special ficatul de vaca), oaule si toata gama de cereale sau mancaruri fortificate cu fier. Fierul este de asemenea gasit in stafide, fasole si smochine.

Pentru a obtine toate beneficiile pastilelor cu fier si fierului din mancaruri se recomanda:
- consumarea vitaminei C (acid ascorbic) sau pastilele cu suc de portocale
- legumele preparate la aburi ajuta la retinerea continutului de fier
- a se folosi vase din fier la gatit
- a nu se administra pastile cu fier inainte de 2 ore de la luarea antiacide sau tetraciclina (antibiotic) cu anumite alimente, chimicale sau nutrienti.
Printre aceste sunt incluse:
- ceai, cafea, ciocolata si alte asemenea mancaruri sau bauturi bogate in cofeina
- lapte si alte mancaruri si suplimente bogate in calciu
- mancaruri cu continut bogat de fibra precum cereale integrale, nuci si legume crude verzi
- daca exista o banuiala de anemie din lipsa de fier este recomandat sa nu se administreze pastile fara a consulta un medic. Administrarea de pastile care contin fier ar putea sa intarzie punerea unui diagnostic pentru o problema grava precum cancerul de colon sau ulcer
- este bine sa se tina tabletele cu continut de fier in locuri unde copii nu au acces. Intoxicarea cu fier poate fi foarte periculoasa.
• Prevenire
• Medicii recomanda urmatoarele cu scopul de a dezvolta si mentine un nivel normal al fierului la copii si tineri:
- copiii ar trebui alaptati la san daca este posibil. Este bine sa se alapteze timp de 4 pana la 6 luni dupa nastere fara sa se foloseasca alte alimente si lichide. Daca copilul nu este alaptat la san sau primeste o alimentatie partial formata din lapte de san este bine sa se foloseasca formule de lapte fortificate cu fier. Dupa ce se implinesc 4 la 6 luni, pe langa laptele de la mama si suplimente de fier, copilul are nevoie de 2 sau 3 mese pe zi cu alimente bogate in fier. Cerealele care contin fier sunt o sursa foarte buna
- este bine sa se foloseasca alimente fortificate cu fier pentru copiii care nu mai sunt alaptati la san
- copiilor sub 12 luni nu le este recomandat consumul de lapte de vaca, capra sau de soia. Copii de 1 pana la 5 ani nu ar trebui sa consume mai mult de 700 mL pe zi din aceste catogorii de lapte care sunt slabe in continutul de fier
- in cazul femeilor insarcinate, doctorul va testa nivelul de fier la prima vizita prenatala si ea sau el va recomanda pastile prenatale care contin fier (30 mg pe zi). In cazul anemiei, medicul va prescrie o doza mai mare.

http://www.inimacopiilor.ro

www.desprealcool.ro

DespreAlcool.ro

Postări populare

 

Green Tis Template by Totul despre Blogger