Anemia

Anemie (număr scăzut de hematii)
Anemia (din grecescul Ἀναιμία anaîmia, insemnând “fără sânge”) este definită ca o deficienţă calitativă sau cantitativă a hemoglobinei, moleculă ce se găseşte in globulele roşii. Deoarece hemoglobina transportă oxigenul de la plămâni la ţesuturi, anemia conduce la hipoxie (lipsa de oxigen) în organe.
Tipuri
Oxigenul este transportat de la plămâni la ţesuturi prin organism cu ajutorul globulelor roşii. Oxigenul se fixează pe hemoglobină, o moleculă caracteristică oricărei globule roşii. Când cantitatea de hemoglobină funcţională este redusă, atunci se poate spune că apare anemia. Anemia care rezultă poate lua multe forme printre care: cea cauzată de o deficienţă de fier (anemia feriprivă); de vitamine (anemie megaloblastică); a tiroidei, distrugerea prematură a globulelor roşii (anemie hemolitică); înlocuirea celulelor normale din măduva roşie osoasă cu celule canceroase sau leucemia (anemie mieloftizică); maduva roşie osoasă este atrofiată şi este afectată hematopoieza(formarea sangelui) prin deficit cantitativ pe toate 3 seriile de celule sanguine: roşii, albe şi trombocite (anemie aplastică); defecte structurale înnăscute ale globulelor roşii, inhibarea producţiei de eritropoietină de către sistemul imunitar (anemie cronică) şi o incapacitate de a produce hemoglobină sau de a se folosi de fier (anemie sideroblastică).
Toate aceste tipuri diferite de anemie pot fi grupate în categorii în funcţie de cauze şi tratamente. În totalitate au fost identificate peste 400 de tipuri de anemie, multe dintre ele clasificate drept rare. O persoană anemică poate apărea adesea palidă şi slăbită, poate simţi că nu mai poate respira sau că leşină, sau o resimţire a bătăilor înimii în tot organismul.
Cauze
Perturbarea poate fi datorată mai multor condiţii, unele ereditare dar majoritatea rezultatul unei alimentaţii necorespunzătoare. Cu toate că unele forme de anemie au nevoie de supravegherea medicului, acelea cauzate de alimentaţie pot fi tratate acasă după darea diagnosticului. Este important să ne ocupăm de anemia datorată alimentaţiei pentru că este foarte răspândită şi totodată simplu de tratat. Cele mai comune forme de anemie nutriţională sunt cea datorată lipsei de fier, de acid folic şi de vitamina B12. Anemia însăşi nu este o boală, ci mai degrabă un set de simptome ce ţin de patologic. Abuzul de alcool şi alcoolismul, Betatalasemia, Cancer , Boala celiaca, Boli ale ţesutului conjunctiv, Boala lui Crohn, Diverticulită (Diverticuloza), Escherichia coli Enteroinvaziv (EIEC), Cancer esofagian, Deficienţă de G6PD, Sindromul hemolitic uremic, Boală inflamatorie intestinală , Malarie, Medicamente antiinflamatorii nesteroide şi Ulcere, Cancer pancreatic, Ulcer gastroduodenal, Anemia pernicioasă, Bolile hemoglobinei (Drepanocitoza), Cancer gastric, Colită ulcerativă, Menstruaţie.
În general, anemia are patru cauze majore:
• Hemoragie
• Hemoliză -distrugerea excesivă a globulelor roşii
• Producţia insuficienţă de globule roşii
• Nivel insuficient de hemoglobină
La femei, incidenta anemiei este mai crescuta decat in cazul barbatilor, din cauza pierderii lunare de sange prin menstruatie. Anemia feripriva (datorata lipsei de fier din organism) este comuna la adulti, fiind cauzata de pierderea de sange -prin menstruatie sau prin sangerari latente. La copii, anemia feripriva se datoreaza insuficientei aportului alimentar de fier. Anemia este cauzata frecvent de sangerarea gastrointestinala consecutiva luarii unor medicamente obisnuite, precum aspirina sau ibuprofen (Advil sau Motrin).
Diagnosticare
Deoarece de cele mai multe ori anemia afectează transportul de oxigen, este influenţată şi utilizarea combustibililor. Deoarece anemia este o problema hematologică se impune testarea elementară a sângelui. Acest test poate furniza multe dintre informaţiile necesare: determinarea procentajului de celule albe (importante în lupta împotriva infecţiilor), a hematocritelor (câtul împărţirii volumului de globule roşii la volumul total de sânge). Testul constă în observarea la microscop a unei probe de sânge pentru a localiza anormalităţi în structura celulei. Pentru că boala sa fie diagnosticată drept anemie, numărul globulelor roşii trebuie să fie sub 4,8 milioane/microlitru la bărbaţi şi 4,5 milioane/microlitru la femei (faţă de cantităţile normale de 5,4 miloane/microlitru la bărbaţi şi 4,8 milioane/microlitru la femei).
Este destul de uşor să îţi dai seama dacă un pacient este anemic. În general, mult mai dificil şi mai costisitor este să constaţi cu exactitate cauza dereglării. Progresele tehnologice actuale permit formularea unei teze despre cauza bolii prin câteva teste simple ale sângelui. Anemia poate exista în trei feluri diferite: producţie scăzută de globule roşii, distrugere crescută a acestora sau pierderea sângelui prin hemoragie. Cele trei forme de anemie nutriţională sunt datorate producţiei scăzute de globule roşii. Cea mai comună este anemia asociată lipsei de fier.

http://www.inimacopiilor.ro

www.desprealcool.ro

DespreAlcool.ro

Postări populare

 

Green Tis Template by Totul despre Blogger